Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Атопичен дерматит | Симптоми

Симптоми

Здрава кожа
Кожа при атопичен дерматит без кожни изменения (лезии)
Остри кожни изменения (лезии)
Подостри кожни изменения (лезии)
Хронични кожни изменения (лезии)

Атопичният дерматит има следните дългосрочни във времето и повтарящи се на цикли симптоми:

 • Суха, лющеща се кожа
 • Силен сърбеж
 • Червени или кафеникаво-сиви петна по кожата
 • Секретиращи лезии и образуване на крусти (корички), мехури
 • Удебелена, напукана или лющеща се кожа
 • Чувствителна кожа, която може да е болезнена при допир
 • По-тъмна или по-светла засегната област от кожата
 • Безсъние и затруднено заспиване поради сърбеж и дискомфорт

Най-честите симптоми при атопичен дерматит са сърбеж, сухота и възпаление на атопичната кожа. При хора със светъл тен засегнатата област на кожата обикновено е червеникава на цвят и може да стане кафява. При хората с по-тъмен тен засегнатата кожа може да стане по-светла или по-тъмна, тъй като атопичният дерматит засяга пигментацията.

Кои зони от тялото засяга най-често атопичният дерматит?

Атопичният дерматит може да се появи навсякъде по тялото, но найчесто срещаните места са лицето (включително зоната около очите), шията и деколтето, скалпа, лакътните гънки, коленните ямки, ръцете и краката.

Появата и местоположението на обрива при атопичен дерматит варират в зависимост от възрастта:

 • Кърмаческа възраст – в ранна детска възраст и до 2-годишна възраст най-често се появява червен обрив, който може да отделя секрет при разчесване, върху лицето (особено бузите), скалпа, флексорните зони (зоните от тялото, където се осъщестява процес на сгъване – зона зад колене, вътрешната част на лакти, китките). Състоянието рядко засяга областта на пелените. Ксерозата (сухата кожа) се появява рано и често обхваща цялото тяло. Кожните изменения  са неясно дефинирани – без ясна граница от местата с незасегната кожа, зачервени , люспести и с корички  петна и плаки. Загрубяването на кожата (т.нар. лихенификация) рядко се наблюдава в ранна детска възраст.
 • Детска възраст – по време на детството, обикновено от 2-годишна възраст до пубертета, най-често се появява червен удебелен обрив, който може да секретира или кърви при разчесване, в гънките на лактите и коленете, шията, глезените, гънките между седалището и краката. Кожната сухота често обхваща цялото тяло. Кожата е лющеща се и груба. Загрубяването на кожата е характерно за детския атопичен дерматит. Кожните изменения са с коричи и отделящи секрет.  Бледността на лицето е често срещана; около очите се появяват зачервяване и лющене. Често се наблюдават малки гънки, които се образуват по долните клепачи. Чести са одраскванията на кожата под формата на линии (екскориации) поради силен сърбеж и образуването на крусти (корички).
 • Тийнейджърска и зряла възраст – през тийнейджърските и зрелите години най-често се появява червен до тъмнокафяв обрив под формата на люспи, който може да кърви и да се образува кора при разчесване, върху ръцете, шията, лактите и коленете, глезените и стъпалата, кожата около очите. Има изразена сухота на кожата, възможно е и загрубяване на кожата.

При атопичния дерматит са характерни повтарящи се цикли на  интензивен сърбеж и разчесване. Този цикъл на сърбеж/разчесване води до обостряне на заболяването и може да се прояви чрез симптомите на напукана, лющеща се и секретираща кожа, покриваща значителна част от тялото на засегнатия човек.

При атопичния дерматит свръхактивната имунна система причинява кожно възпаление. В много случаи чесането с цел временно облекчаване на практика влошава състоянието, тъй като се разрушава външният слой на кожата, което дава възможност за проникване на микроби, вируси и алергени в организма. Вследствие на това възниква реакция на имунната система и обривът и сърбежът стават по-силни. Този цикъл продължава и увеличава риска от инфекция.

За разлика от по-леките форми на екзема, атопичният дерматит обикновено не преминава за няколко дни или седмици, а често се възобновява или обостря след периоди на подобрение. Обострянията на заболяването и периодите на влошаване на симптомите се различават при отделните хора.

Атопичният дерматит е разнородно проявяващо се заболяване с различни по вид кожни промени и различни места по тялото, където те се появяват, различна интензивност на симптомите, протичане във времето и свързани съпътващи го заболявания.

Атопичната екзема не застрашава живота, но се среща често и хората с тази болест много често изпитват затруднения, водещи до нетрудоспособност.

Най-мъчителният симптом е  сърбежът – такъв има при повече от половината възрастни хора (54,4%) с атопичен дерматит,  а на второ мясо са кожната болка и нарушението на съня:

 • Сърбеж – при болшинството хора с атопична екзема има сърбеж и той стои в основата на диагнозата на заболяването. При проведено в интернет проучване при 304 души с атопичен дерматит 91% споделят за най-малко 1 епизод на сърбеж дневно, а 68% съобщават за повече от 5 епизода на сърбеж дневно.
 • Болка – при наскоро проведено проучване на болката, свързана с атопичен дерматит, при пълнолетни хора в САЩ по-голямата част от участниците (61%) съобщават за болка, свързана с екземата, най-често поради разчесване, кожни разкъсвания (фисури) и възпаление. Честотата и интензитета на болката при атопичен дерматит са свързани с по-тежко протичане и сърбеж.
 • Нарушения на съня – налице е високо разпространение (33%-87,1%) на нарушенията на съня при пълнолетни хора  с атопичен дерматит, които изглежда се влошават при повишаване на тежестта на заболяването и водят до сънливост през деня, умора и нарушено функциониране. Сърбежът и чесането допринасят за нарушенията на съня при пълнолетни хора с атопична екзема.

Симптоми и фази на атопичния дерматит

Атопичният дерматит е хронично, рецидивиращо, възпалително заболяване. Въпреки че клиничната картина винаги включва сърбеж, кожните промени са различни и засягат различни кожни зони  в зависимост от клиничната фаза и възрастта на болния.

В зависимост от клиничната фаза атопичният дерматит може да бъде определен като остър или хроничен.

Въпреки че кожните изменения във всяка фаза имат различен и характерен вид, е възможно да са налични едновременно и двата вида кожни изменения.

Както при острия, така и при хроничния атопичен дерматит е възможно рискови фактори (напр. емоционален стрес, експозиция на алерген и т.н.)  да причинят влошаване на състоянието.

 • Остра фаза – кожните промени в острата фаза обикновено са възпалени, задебелни, лющещи се  и могат да бъдат зачервени и да има мехурчета, пълни с течност. Освен това може да са налице секреция и крусти. Свързаните със сърбеж разчесвания с форма на линии – понякога под формата на коричка е възможно също да се наблюдават. Изключително тежките случаи, които обхващат цялото тяло (т.нар. ексфолиативен дерматит), се проявяват като зачервяване, лющене, секретиращи лезии и крусти по цялото тяло. Влошаването на  заболяването е свързано с повишен сърбеж и съпътстващи разчесвания, както и повишено зачервяване, образуване на мехурчета и по-обширно засягане на кожата
 • Хронична фаза – лезиите в хроничната фаза обикновено не са възпалени или зачервени, а са под формата на сърбящи задебелени плаки или възли (например участъци от задебелена кожа, разделени от дълбоки линейни бразди), причинени от повтарящо се триене или разчесване на засегнатите области. Тези лезии не са ясно отграничени от незасегнати кожни участъци и може да съпътстват остри прояви.

При атопичният дерматит невинаги се проявяват характерните симптоми. При деца и при възрастни могат да възникнат различни симптоми, които могат да бъдат единствена проява на заболяването или да съпътстват т.нар. „класическо“ проявление в зависимост от възрастта.

Атопична екзема на ръцете

Атопичната екзема на ръцете се проявява по местата на сгъване  на китките (т.е. тази част от китката, която граничи с дланта на ръката) и върху горната част на ръцете и може да е налице едновременно с екзема на краката. Най-често се среща при пълнолетни хора, които са имали дерматит, които вече нямат дерматит в типичните области (например местата на сгъване), и е особено честа при хора, чиито ръце са хронично изложени на влага.

Екзема на лицето

Екземата на лицето може да бъде единствената проява на атопичен дерматит, но по-често съпътства „класическото” проявление на състоянието. Често се придружава от задебеляване на кожата и допълнителни гънки на кожата под очите (наричани линии на Дени-Морган). Често атопичната екзема може да обхване скалпа и лицето в кърмаческа възраст, преди бебето да започне да пълзи. Тези кожни промени могат да са  обширни, тежки, секретиращи, покрити с корички червени петна по лицето. В детска възраст хроничните кожни промени може да обхванат обширни области от лицето.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ