Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Атопичен дерматит | Симптоми

Симптоми

Здрава кожа
Кожа при АД без лезии
Остри лезии
Подостри лезии
Хронични лезии

Атопичният дерматит се характеризира с хронични, циклично повтарящи се симптоми:

 • Суха, лющеща се кожа
 • Силен сърбеж
 • Червени или кафеникаво-сиви петна по кожата
 • Секретиращи лезии и образуване на крусти (корички), мехури
 • Удебелена, напукана или лющеща се кожа
 • Чувствителна кожа, която може да е болезнена при допир
 • По-тъмна или по-светла засегната област от кожата
 • Безсъние и затруднено заспиване поради сърбеж и дискомфорт

Сърбеж, сухота и възпаление са най-честите симптоми на атопична кожа. При хора със светъл тен засегнатата област на кожата обикновено е червеникава на цвят и може да стане кафява. При хората с по-тъмен тен засегнатата кожа може да стане по-светла или по-тъмна, тъй като атопичният дерматит засяга пигментацията.

Атопичният дерматит може да се появи навсякъде по тялото, но най-често срещаните места са лицето (включително зоната около очите), шията и деколтето, скалпа, лакътните гънки, коленните ямки, ръцете и краката. Появата и местоположението на обрива варират в зависимост от възрастта:

 • Кърмаческа възраст – в ранна детска възраст и до 2-годишна възраст най-често се появява червен обрив, който може да отделя секрет при разчесване, върху лицето (особено бузите), скалпа, флексорните зони. Състоянието рядко засяга областта на пелените. Ксерозата се появява рано и често обхваща цялото тяло. Лезиите са неясно дефинирани, еритематозни, люспести и с корички (екзематозни) петна и плаки. Лихенификация рядко се наблюдава в ранна детска възраст.
 • Детска възраст – по време на детството, обикновено на 2-годишна възраст до пубертета, най-често се появява червен удебелен обрив, който може да секретира или кърви при разчесване, в гънките на лактите и коленете, шията, глезените, гънките между седалището и краката. Ксерозата често е генерализирана. Кожата е лющеща се и груба. Лихенификацията е характерна за детския атопичен дерматит. Лезиите са екзематозни и ексудативни. Бледността на лицето е често срещана; около очите се появяват еритема и лющене. Често се наблюдават гънки на Dennie-Morgan. Екскориациите и образуването на крусти са чести.
 • Тийнейджърска и зряла възраст – през тийнейджърските и зрелите години най-често се появява червен до тъмнокафяв люспест обрив, който може да кърви и да се образува кора при разчесване, върху ръцете, шията, лактите и коленете, глезените и стъпалата, кожата около очите. Ксерозата е изразена, може да има лихенификация. Типичен е кафяв макулен пръстен около шията, но невинаги се наблюдава.

Атопичният дерматит се характеризира с циклично повтарящи се интензивен сърбеж и разчесване. Този цикъл на сърбеж/разчесване води до обостряне на заболяването и може да се прояви чрез симптомите на напукана, лющеща се и секретираща кожа, покриваща значителна част от тялото на засегнатия индивид.

При атопичния дерматит свръхактивната имунна система причинява кожно възпаление. В много случаи чесането с цел временно облекчаване влошава състоянието, тъй като се разрушава външният слой на кожата, което дава възможност за проникване на микроби, вируси и алергени в организма. Вследствие на това възниква реакция на имунната система и обривът и сърбежът стават по-силни. Този цикъл продължава и увеличава риска от инфекция.

За разлика от по-леките форми на екзема, атопичният дерматит обикновено не преминава за няколко дни или седмици, а често се възобновява или обостря след периоди на подобрение. Обострянията на заболяването и периодите на влошаване на симптомите се различават при отделните хора.

Атопичният дерматит е хетерогенно заболяване с широк спектър от клинични характеристики по отношение на разпространението и морфологията на лезиите, интензитета на симптомите, протичането във времето и свързаните съпътстващи заболявания. Въпреки че не води до летален изход, атопичната екзема е свързана със значителна заболеваемост, отразяваща както високото разпространение, така и бремето за пациентите, като се характеризира с най-висок брой години живот, съобразени с нетрудоспособността, сред кожните заболявания.

Съобщава се, че сърбежът е най-мъчителният симптом (54,4%) при възрастни с атопичен дерматит, а кожната болка и нарушението на съня са на второ място:

 • Сърбеж – сърбежът е преобладаващата характеристика на атопичната екзема и основна диагностична характеристика на заболяването. При проведено по интернет проучване на честотата, интензитета и възприеманите от пациента характеристики на сърбежа при 304 пациенти с атопичен дерматит 91% съобщават за най-малко 1 епизод на сърбеж дневно, а 68% съобщават за повече от 5 епизода на сърбеж дневно.
 • Болка – при наскоро проведено проучване на болката, свързана с атопичен дерматит, при възрастни пациенти в САЩ по-голямата част от участниците (61%) съобщават за болка, свързана с екземата, най-често поради разчесване, фисури и възпаление. Честотата и интензитета на болката при атопичен дерматит са свързани с по-тежко протичане и сърбеж.
 • Нарушения на съня – налице е високо разпространение (33%-87,1%) на нарушенията на съня при възрастни с атопичен дерматит, които изглежда се влошават при повишаване на тежестта на заболяването и водят до сънливост през деня, умора и нарушено функциониране. Сърбежът и чесането допринасят за нарушенията на съня при възрастни пациенти с атопична екзема.

Клинична картина и фази на атопичен дерматит

Атопичният дерматит е хронично, рецидивиращо, възпалително заболяване. Въпреки че клиничната картина винаги включва пруритус (сърбеж), другите аспекти на морфологията и разпространението на лезиите са различни в зависимост от клиничната фаза и възрастта на пациента.

В зависимост от клиничната фаза атопичният дерматит може да бъде категоризиран като остър или хроничен. Въпреки че лезиите във всяка фаза имат различна и характерна морфология, може да са налични едновременно и двата вида лезии. И в двете фази обострящи фактори (емоционален стрес, експозиция на алерген и т.н.) могат да причинят екзацербация на заболяването.

 • Остра фаза – лезиите в острата фаза обикновено са екзематозни и могат да бъдат еритематозни (червени), люспести и папуло-везикулозни (пълни с течност мехурчета). Освен това може да са налице секреция и крусти. Свързаните със сърбеж линейни екскориации (разчесвания) – понякога под формата на хеморагична коричка – са често срещана свързана характеристика. Изключително тежките случаи, които обхващат цялото тяло (ексфолиативен дерматит), се проявяват като генерализирано зачервяване, лющене, секретиращи лезии и крусти.Екзацербациите на заболяването са свързани с повишен пруритус и съпътстващи разчесвания, както и повишено зачервяване, везикулация и по-обширно засягане на кожата
 • Хронична фаза – лезиите в хроничната фаза обикновено не са екзематозни, а са под формата на сърбящи лихенифицирани плаки или възли (например участъци от задебелена кожа, разделени от дълбоки линейни бразди), причинени от повтарящо се триене или разчесване на засегнатите области. Тези лезии не са ясно отграничени и може да съпътстват остри прояви.

Атопичният дерматит невинаги се проявява с характерната клинична картина. При деца и при възрастни могат да възникнат клинични вариации, които може да бъдат единствена проява на заболяването или да съпътстват класическото проявление в зависимост от възрастта.

Атопична екзема на ръцете

Атопичната екзема на ръцете се проявява по флексорната повърхност на китките (т.е. тази част от китката, която граничи с дланта на ръката) и върху горната част на ръцете и може да е налице едновременно с екзема на краката. Най-често се среща при възрастни с анамнеза за дерматит, които вече нямат дерматит в типичните (например флексорни) области, и е особено честа при пациенти, чиито ръце са хронично изложени на влага.

Екзема на лицето

Екземата на лицето може да бъде единствената проява на атопичен дерматит, но по-често съпътства „класическото” проявление на състоянието. Често се придружава от лихенификация и линии на Дени-Морган (допълнителна гънка на кожата под очите). Често атопичната екзема може да обхване скалпа и лицето в кърмаческа възраст, преди бебето да започне да пълзи. Тези лезии се характеризират с обширни, тежки, секретиращи, покрити с крусти червени петна по лицето. В детска възраст хроничните лезии може да обхванат обширни области от лицето.